[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Diverse » Stiri » Cel mai mare HDD
Cel mai mare HDD
GravediggerData: Sâmbătă, 2012-05-19, 11:23 PM | Mesaj # 1
Gravedigger
Administrator
Grup: Administratori
Mesaje: 544
Premii: 10
Reputatie: 5
Stare: Offline
IBM a renunat sa mai produca HDD-uri in urma cu mai bine de opt ani, cand si-a vandut divizia celor de la Hitachi la inceputul anului 2003 (si care urmeaza sa treaca anul acesta sub umbrela celor de la Western Digital). Asta nu-i impiedica totusi pe cei de la IBM sa realizeze acum cel mai mare HDD din lume, cu o capacitate de 120 PB (PetaBytes).

Pentru cei ce nu stiu, 1 PB = 1000 TB. Iar IBM a reusit sa realizeze acest complex de drive-uri prin intermediul a 200 000 de HDD-uri de 3.5″, fiecare cu o capacitate de probabil 1 TB. Iar o partea din aceasta a fost ocupata de software-ul necesar realizarii unui astfel de monstru si de sistemul de fisiere GPFS (General Parallel File System). 2 PB sunt necesari doar pentru a tine minte numele fisierelor si a tuturor directorilor.

Cum simpla ventilare a unui numar asa de mare de HDD-uri nu era foarte realizabila, IBM a optat pentru o racire cu apa. Iar o parte dintre drive-uri vor fi utilizate pentru duplicarea datelor, pentru a nu se pierde nimic in cazul unei defectiuni. Acest HDD va fi folosit pentru a stoca informatii din simulari complexe climatice, si ar putea gazdui tot Internet-ul de 60 de ori.
 
Forum » Diverse » Stiri » Cel mai mare HDD
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: